Med verdens største skog som klasserom høster og foredler vi naturressurser.

Arktisk selvberging - Urfolk

På linja Arktisk Selvberging er naturen utgangspunktet. Du lærer å bearbeide naturressurser. Vi høster og konserverer bær, skinn, kjøtt, fisk, urter, sopp og grønnsaker. Med lokale tradisjoner og materialer fra samisk håndverk og andre arktiske urfolk, lærer du å lage og reparere verktøy, klær og utstyr. Med moderne redesign får du ferdigheter i hvordan materialer kan gjenbrukes i bærekraftige kretsløp. På Arktisk Selvberging leter vi opp stiene mot et enklere og mer harmonisk liv. Et av høydepunktene er reisen med nenetserne, et nomadisk urfolk på den russiske tundraen i Narjan Mar.


Her er noe av det du får være med på:

 
narjan mar.jpg

Narjan Mar

Midt ute på tundraen i Nordvest-Russland finner du Narjan Mar. Området er uten vei- eller togforbindelse. Hit kommer du bare med båt eller fly. På reisen vår i dette enorme viddeområdet dekket av permafrost, møtes vi av varmen fra urfolket nenetserne. Du får bo i deres ovnsfyrte lavvoer, kjøre med slede og reinsdyr og blir kjent med den nomadiske levemåten.

gamme.jpg

Gammebygging/Lafting

Å bygge et ly av naturmaterialer er en svært gammel tradisjon i Finnmark, enten det er laftede bygninger og gammer for langvarig opphold, eller mer friluftspregede boliger som lavvo og gapahuk. Dette er boliger som nærmest går i ett med naturen rundt og hvor byggmaterialene finnes i de nærmeste omgivelsene. På Arktisk Selvberging bygger vi fra grunnen av.

alene.jpg

Alene i villmarka

På senhøsten, i overgangen mellom Čakca (reinens paringstid) og  Čakcadálvi (høstvinter og slaktetid), får du prøve ut dine erfaringer ved å klare deg alene to døgn i villmarka. Her har mennesker levd trygt og godt i titusen år, og med dine nyervervede ferdigheter får også du oppleve den dype tilhørigheten til naturen. Du lager deg en bivuakk, sanker ved, fyrer bål og tilbereder maten over åpen ild. Over deg flammer nordlyset.

ren.jpg

Reinsamling på Varangerhalvøya

På Varangerhalvøyas åpne tundra har reindriftskulturen rike og lange tradisjoner. Vi blir med på innsamling og skilling av reinsdyr, og får delta på reinmerking og foredling av råvarer.

snøhule.jpg

Vintercamp

Samene deler året i åtte tradisjonelle årstider, og tida når reinkjøttet tørkes og flokkene samles før vandringen mot kysten kalles Giđđadálvi (vårvinter). Det er nå vi begir vi oss ut på en lengre skitur med pulk og sekk. Vi overnatter i telt og lærer kunsten å bygge snøhule. Isfiske og vinterorientering blir spennende deler av turen, samtidig som vi nyter solsteiken og bålgropa.

rein2.jpg

Samene i nord

På høstens første linjefagstur besøker vi samiske kjerneområder i Finnmark og Finsk Lappland. Vi blir kjent med menneskene, tradisjonell byggeskikk, håndverk og mat.

vegard.jpg

Vegard Seljemo

LÆRER ARKTISK SELVBERGING - URFOLK

Vegard snakker russisk og har reist mye i Russland. Miljø og mennesker, reiser og kultur i Arktis er en lidenskap for Vegard. Som så mange finnmarkinger trives Vegard som plommen i egget på turer i den fantastiske pasviknaturen. Vegard er opptatt av at lære deg å sette enda mer pris på dine egne og andres erfaringer. Å bli kjent med både forskjeller og likheter mellom mennesker gjør oss rikere!

Youtube

Det finnes mange videor fra skolen på youtube bare sjekk vår youtubekanal. Her er en fra Narjan Mar.

 

 Andre linjefag

Friluftsliv Finnmark - Island

100% Jakt

Arktisk reiseliv - Svalbard

Hundekjøring og villmarksliv